Д-р Кацаров: Не е нужно да се ваксинира цялото население

Около 6 млн. души не са прекарали вируса у нас, каза лекарят
30 дек 2020 17:30, Анисия Иванова
36
Д-р Кацаров: Не е нужно да се ваксинира цялото население
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Масовото ваксиниране в кратък срок е сложна задача, в която трябва да се организира цялата здравна система. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в предаването “Бизнес старт”.

Кацаров отбеляза, че у нас няма яснота колко хора са преболедували Covid-19 и съответно не е необходимо да са ваксинират, тъй като голяма част от населението не е тествано, а доскоро само PCR тестът беше доказателство за прекарана инфекция.

Още по темата

“Освен това ние не знаем и какъв е реалният брой на заразените”, изтъкна Кацаров пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Ако съдим по PCR тестовете, около шест милиона души не са прекарали вируса у нас. След като извадим децата от тази бройка, остават над четири милиона души - изключително сериозен проблем е толкова много хора да се ваксинират в кратки срокове”, обясни лекарят.

Той отбеляза, че не е необходимо ваксиниране на цялото население - целта е преболедувалите и имунизираните да достигнат 60-70% от населението, за да се изгради имунитет.

Но ако преболедувалите не могат да изградят траен имунитет, така ще е и при ваксинираните, допълни той.

Кацаров коментира и състоянието на здравната система у нас. "Covid-19 извади на показ всички недостатъци на здравната система. Видя се, че тя не може да се справи с криза като тази, която имаме в момента”, каза още лекарят.

Според него ограниченият достъп до медицинските заведения и лица в условията на пандемия ще доведе до повишена заболяваемост и смъртност от други болести, като ефектите ще се усетят през следващите няколко години.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така говореше илитератът Стойчо, а сега ще затваря държавата.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е, че преболедувалите трябва да се ваксинират последни. Когато всички рискови получат възможност. Това е една излишна презастраховка. Аз преболедувах, имам антитела, а най вероятно и клетъчен имунитет и такива са поне една трета от населението.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60-70% от 4 милиона са 2,4-2,8 милиона, които трябва да се имунизират или да преболедуват. Засега заразилите се са 200 хиляди, с неотчетените случаи са примерно 250 хиляди, максимум 300 хиляди, т.е. между 7-12% от хората, които трябва да се имунизират или да преболедуват.
30
4
 
6
 
! Отговори
До атв преди 3 години
В Германия 600 000 към четвъртък миналата седмица.Защо говориме колко е трудно т.н.Може да не е лесно да се ваксинират окоро 2 млн.души от рисковите категории,но не е и супер сложно.Всеки лекар и всяка мед сестра може да ваксинира.Трябва ясни инструкции ,които да се спазват навсякъде и ясни инструкции как да се действа при остра анафилактична реакция
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"целта е преболедувалите и имунизираните да достигнат 60-70% от населението, за да се изгради имунитет"-------------Логично. Официалните положителни тестове са 200 хиляди, т.е. РЕАЛНО вирусът е минал през около 2 000 000 от нас - къде безсимптомно или със съвсем леко неразположение, къде - умишлено не са отишли да се тестват. При положение, че сме къде 6 милиона (най-много) остават едни милион и половина да се боцнат. Ха дано намерят толкова ентусиасти, че да мирясат накрая.
28
1
 
8
 
! Отговори
Гледам Тв преди 3 години
Абе, казва Ви Балтов, придворния паж на ББ, и преболедувалите се ваксинират, тия другите доктори -не, та не. Е-е!
27
3
 
3
 
! Отговори
Пациент преди 3 години
Алкохолик е тоя
26
1
 
10
 
! Отговори
Хм преди 3 години
В България няма 6млн души.
25
9
 
8
 
! Отговори
атв преди 3 години
...а в Израел има вече 500000 ваксинирани. До март ще са приключили. Успели са и в покупката на ваксините и в организацията. Явно не четат тукашните коментари. Още, когато китайците построиха две болници за няколко седмици , стана ясно че това не е грип. Вече и тука доста от чугунените глави го разбраха и то по трудния начин. Мангъров за пръв път каза нещо вярно:всички рискови групи и хора над определена възраст трябва да се ваксинират... и тази възраст не е 80 , а по скоро 40.
24
5
 
15
 
! Отговори
Ваксинаров преди 3 години
Точно така! Да се ваксинират само тия, които ги пере съчмата!!
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този лобист на частни интереси отдавна е станал смешен.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този шаман и танас са за прокурор
21
1
 
25
 
! Отговори
българин преди 3 години
Най после едно адекватно мнение! И аз така мисля! Тук нещата са политически! Впрегнал се д-р Борисов и ГЕРБ Групировката,да " доказва" колко " много" мисли за населението на България?! Да бе! Пиар след пиар да събират точки за изборите на пролет! ГЕРБ е пътник и само ГЕРБ не го е разбрал още уви!-:( Зарибиха пенсионерите с " пенсии" Не предвидени и си мислят че ги зарибиха? Долу ГЕРБ! Нови лица и политици са ни нужни!-:)
20
0
 
12
 
! Отговори
До анонимем преди 3 години
Приятно съм изненадана от франсетата. Тази борческа нация, в последната половин година ми изглеждаше като приспана. Но явно съм се лъгала. Франсетата имат навик да не коментират, когато стане напечено.
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То нЕма общо 6 милиона души у т'ва гето бе... Финландците тях ни ги смятат ни по болници ходат, ни знаят к'во е ковид. Ама те там нема к'во да ги е страх бабите и дядовците им са на по 30... Поредната статия-глупост където някакви спекулации, неточности, предположения и пожелания се лансират като "новина"...
18
3
 
21
 
! Отговори
От Острова преди 3 години
Не вярвам на тази ваксина и ще обясня защо. Днес по bbc даваха втората ваксинация на бабето от Англия и... тя беше със същите дрехи като при първата ваксинация, същата мед сестра БЕЗ ръкавици, при условие че ги побъркаха за това във всички форуми на острова. Масово се говори че са предварително заснети кадри. Хорята пощуряха в нета.
17
3
 
20
 
! Отговори
D преди 3 години
Хора, вярвайте! Не се страхувайте. Вирусите циркулират в ниските вибрации. Стресът е пагубен, дори и да няма корона. Вселената закриля всеки, който се обърне към нея от сърце. Бъдете здрави и благодарете.
16
3
 
25
 
! Отговори
О преди 3 години
Спрете самолетите на СЗО да летят над наша територия. Тогава ще има промяна. И в случаите и в жертвите. Вие знаете за какво става въпрос. Хората не спят. Ще видите голям отпор. Свърши тая с робското мислене. Доверието липсва. Непрофесионализмът ви прозира. Жалко, че сред вас има хора дали клетва. Те ще плащат. Няма ненаказано зло. Такива са вселенските закони. Бумеранг.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък във Франция са се ваксинирали само 148 човека за ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА, толкова са желаещите. Френските медии са пощуряли да нищят тази енигма. Интересно, франсетата *** ли са, мразят държавата си ли или нещо друго. Не знам, само чета.
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе да. На откачалките им се ще България да се затрие ама не им се получава и за това ***. Според тях България е минус 100 милиона. Клоуни.